Een nieuwe toekomst

Gepubliceerd op 27 juni 2024 om 16:58

Na een periode van 10 jaar heeft dirigent Steven Verhaert aangegeven de artistieke leiding bij Festival Brass Band te willen doorgeven. Verhaert slaagde erin om de band opnieuw naar het hoogste niveau in België te tillen met als hoogtepunten de overwinning tijdens de DOBC in 2019, een nationale titel in 2022 en de deelname aan het Europees Brassband Kampioenschap in 2023. Daarnaast verzamelde de band meerdere zilveren medailles onder leiding van dirigent Steven Verhaert. Het bestuur en de band namen kennis van Verhaert’s keuze om de band met dit palmares door te geven aan een nieuwe generatie dirigenten.

Per direct wordt Guy Audenaert aangesteld als Resident Conductor om de dagelijkse muzikale leiding over te nemen. De voorbije jaren werkte Guy in de achtergrond reeds hard aan het begeleiden van de band tijdens sectierepetities, het samenstellen van repertoire en de orkestbezetting.

De keuze voor een Resident Conductor luidt ook een nieuwe manier van werken in. Audenaert zal de band intensief voorbereiden, de solisten coachen en voor de effectieve concerten en wedstrijden gaan we werken met een poule van dirigenten. Op die manier willen we opkomende dirigenten de kans geven om met een kampioensdivisieband aan de slag te gaan, daarnaast hebben we de ambitie om met internationale topdirigenten naar de grote wedstrijden te trekken. Guy blijft dan als principal Bb bas lid van de bassectie.

De band zal in 2024 een laatste keer met Steven Verhaert naar het nationaal kampioenschap trekken.  We kijken er enorm naar uit om aan de slag te gaan met ‘The Lost Circle’ van Jan van Der Roost. In 2025 zal niemand minder dan Russel Gray de band leiden tijdens het Belgisch kampioenschap.

Resident conductor Guy Audenaert

“De nieuwe werkwijze moet ons in staat stellen om ook als band een breder perspectief te krijgen op brassbanding. Tegelijk willen we jonge dirigenten de kans geven om met de band aan de slag te gaan. Voor de wedstrijden gaan we op zoek naar internationale topdirigenten met veel wedstrijdervaring. Gecombineerd met de vakkennis van Guy moet dit ervoor zorgen dat we onze ambities kunnen verzilveren. In 2025 willen we dat doen onder leiding van Russel Gray.”

 

Op 31 januari viert de band haar 25ste verjaardag met een groot project samen met Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Martyn Brabbins in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. We brengen er het Concerto Grosso van Gavin Higgins, kaarten zijn beschikbaar via https://www.antwerpsymphonyorchestra.be/nl/programma/475/martyn-brabbins/concerto-voor-brassband-en-orkest

 

In het voorjaar van 2025 neemt de band dan echt afscheid van Steven Verhaert tijdens het jaarconcert ‘Brass & Bites’, een concept dat samen met Verhaert destijds werd uitgewerkt. 

 

We wensen Steven uit de grond van ons hart te bedanken voor zijn inspanningen van de voorbije jaren. Er zijn weinig mensen in wie zowel artistieke visie en kwaliteit als people management skills samenkomen zoals dat bij Steven het geval is. In dat opzicht is het afscheid hooguit een ‘tot ziens’, zeker geen ‘vaarwel’. We hopen ook in de toekomst Steven nog te verwelkomen. We gaan nu de zomerstop in, bereiden ons voor een laatste keer samen met Steven voor op het Belgisch kampioenschap en kijken uit naar ons jubileumjaar 2025.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.