NATIONAAL KAMPIOEN 2022

Gepubliceerd op 29 november 2022 om 12:52

14 jaar na de laatste titel op het Belgisch kampioenschap kroonde Festival Brass Band zich opnieuw tot kampioen. 

  • Verplicht werk: The World Rejoicing - E. Gregson
  • Keuzewerk: A Gabrieli Fantasy - B. Appermont

Jury:

  • Sheona White (UK)
  • Joop Van Dijk (NL)
  • Dr. Robert Childs (UK)
  • Florent Didier (FR)

Festival Brass Band ging met een duidelijk doel naar het Belgisch kampioenschap. Na twee jaar zeer dichtbij te komen, droomden de muzikanten en dirigent van een nationale titel. Om die droom te verwezenlijken moest er natuurlijk eerst gespeeld worden... 

De dag startte vroeg met de eerste uitvoering van het plichtwerk 'The World Rejoicing' van Edward Gregson. Direct werd de lat gelegd waar achteraf geen band meer over sprong. Er viel veel te genieten tijdens de optredens in de voormiddag.

In het tweede dagdeel trad Festival Brass Band als 6de band aan met het keuzewerk 'A Gabrieli Fantasy' van de Belgische componist Bert Appermont. Reacties uit de zaal en de mensen thuis die de livestream volgden waren alvast veelbelovend. Maar wie weet waar een jury echt naar luistert? Waar is een jury naar op zoek? 

Het verdict kwam enkele uren later. 'Er was één band die zowel in de zachte passages als in de luide passages muziek is blijven maken, die band stak erbovenuit en heeft ook gewonnen' dixit jurylid Joop Van Dijk. 

Band Resultaat
Festival Brass Band 97%
Brass Band Willebroek 95,5%
Noordlimburgse Brass Band 95,5%
Brass Band Heist 93%
Brass Band Buizingen 91%
Kortrijk Brass Band 90,5%
Brass Band Zele 90%
Brass Band Leieland 90%
Brass Band Gent 88,5%

Met een score van 97% haalde Festival Brass Band de nationale titel binnen, alsook het ticket naar de Europese Brassband Kampioenschappen in Malmö, Zweden. Daarnaast werd onze slagwerksectie beloond met de prijs voor 'beste slagwerksectie in het plichtwerk' en kaapten we ook de prijs voor beste uitvoering van het plichtwerk weg. Op het keuzewerk behaalden we eveneens de hoogste score.

A wonderful performance full of refined music making. Great soloists, well shaped from this MD.

Dr. Robert Childs - plichtwerk 'The World Rejoicing'

This is playing of the highest level. Great sound, such virtuosity. Great build to a massive ending. A fantastic performance. Bravo!

Dr. Robert Childs - keuzewerk 'A Gabrieli Fantasy'