Nick Van Elsen - Composer in Residence

Festival Brass Band wil aan jonge, getalenteerde muzikanten de kans geven om zich te ontplooien. Daarvoor hebben we besloten om vanaf 2019 een Composer in Residence aan te stellen. Deze kruisbestuiving komt zowel de band als de componist ten goede. De band kan nieuw repertoire naar buiten brengen en de componist heeft de kans om intensief samen te werken met de muzikanten en dirigent om zo tot een fantastisch eindresultaat te komen.

Nick Van Elsen vervoegde de band in de laatste weken van 2018 op flugelhorn. Naast het bespelen van dit instrument, is Nick ook een getalenteerd componist. Een korte toelichting leest u hier, voor meer informatie over de componist en zijn werk verwijzen we u graag door naar zijn website.

Nick Van Elsen volgde les aan de Noord-Limburgse Kunstacademie bij Kristien Schuurmans (bugel) en Peter Testelmans (muziektheorie). De eerste stappen in de wereld van HaFaBra zette hij bij de Koninklijke Fanfare Kempenbloei. In 2014 trok hij naar het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen om er de studies compositie aan te vatten bij Wim Henderickx en Luc Van Hove. 

 

In 2019 behaalde hij met onderscheiding zijn diploma Master of Arts - Compositie aan het conservatorium van Antwerpen. Een jaar eerder had hij de eer om als 1 van de 16 geselecteerde componisten deel te nemen aan de Young Composers Meeting in Apeldoorn (NL), een jaarlijkse ontmoeting van componisten uit alle uithoeken van de wereld, gesteund door Gaudeamus en orkest De Ereprijs. Hier volgde hij masterclasses bij onder andere Richard Ayres en Martijn Padding. Hiernaast werkte hij ook al samen met het HERMESensemble, Antwerp Symphony Orchestra, Musica, Kunstacademie Noord-Limburg, dansgroep Imago Tijl en VLAMO. Als engraver is hij sinds 2017 werkzaam bij uitgeverij Hal Leonard. 

Na zijn artistieke opleiding behaalde hij in 2021 de Master of Science - Cultuurmanagement aan de Universiteit van Antwerpen. Vandaag is hij adviseur Cultuur en Ontwikkelingssamenwerking bij de stad Antwerpen.

A Fesival Choral

Canto - Solo voor Eb tuba en Brass Band - Bernd Van Echelpoel (Eb tuba)