© 2019 by Festival Brass Band | Privacy

Nick Van Elsen

Festival Brass Band wil aan jonge, getalenteerde muzikanten de kans geven om zich te ontplooien. Daarvoor hebben we besloten om vanaf 2019 een Composer in Residence aan te stellen. Deze kruisbestuiving komt zowel de band als de componist ten goede. De band kan nieuw repertoire naar buiten brengen en de componist heeft de kans om intensief samen te werken met de muzikanten en dirigent om zo tot een fantastisch eindresultaat te komen.

Nick Van Elsen vervoegde de band in de laatste weken van 2018 op flugelhorn. Naast het bespelen van dit instrument, is Nick ook een getalenteerd componist. Een korte toelichting leest u hier, voor meer informatie over de componist en zijn werk verwijzen we u graag door naar zijn website.

Nick Van Elsen volgde les aan de Noord-Limburgse Kunstacademie bij Kristien Schuurmans (bugel) en Peter Testelmans (muziektheorie). Na het behalen van beide diploma's met grote onderscheiding trok hij in 2014 naar het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen om er de studies compositie aan te vangen bij Wim Henderickx en Luc Van Hove. Een jaar later startte hij ook met het hoofdvak Saxhoorn (bugel) bij Frans Violet. 

In 2019 behaalde hij met onderscheiding zijn diploma Master of Arts - compositie en het bachelordiploma voor bugel aan het conservatorium van Antwerpen. Als engraver is hij sinds 2017 werkzaam bij uitgeverij Hal Leonard. Datzelfde jaar had hij de kans om tijdens het WMC te Kerkrade bij te dragen aan het programma van de Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel. Dit orkest werd met hun programma voor een derde maal wereldkampioen in de hoogste afdeling. Het centrale stuk 'Palindroom' werd gecomponeerd door Nick. 

In 2018 had hij de eer om als 1 van de 16 geselecteerde componisten deel te nemen aan de Young Composers Meeting in Apeldoorn (NL), een jaarlijkse ontmoeting van componisten uit alle uithoeken van de wereld, gesteund door Gaudeamus en orkest De Ereprijs. Hier volgde hij masterclasses bij Richard Ayres, Martijn Padding, Caliope Tsoupaki, Trevor Grahl & Allison Isadora.

Hiernaast werkte hij ook al samen met het HERMESensemble, Antwerp Symphony Orchestra, Musica, Kunstacademie Noord-Limburg, dansgroep Imago Tijl en VLAMO. 

In september 2019 vangt hij de studies voor Master in Cultuurmanagement (Universiteit Antwerpen) aan en op 15 maart zal het plichtwerk voor het Vlaams Open Fanfare Kampioenschap van zijn hand zijn.

Canto - Nick Van ElsenBernd Van Echelpoel & Festival Brass Band
00:00 / 06:41