Nico Schoeters

Nico Schoeters volgde zijn eerste lessen slagwerk bij Eric Buyle, in de Academie voor Muziek en Woord te Boom.  Daarna zette hij zijn studies verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen, waar hij les kreeg van Leo Ouderits, Carlo Willems en Koen Wilmaers. In 1998 behaalde hij zijn einddiploma met Grote Onderscheiding.

 

Sinds januari 2001 is Nico vast verbonden aan het Belgian National Orchestra.  Na het winnen van een auditie in 2020 is hij nu nu 1ste solist/aanvoerder paukenist van dit prachtige orkest.

In 2009 trad hij samen met het BNO op als solist met de wereldcreatie van het werk 'Marimbarpi Rapsodie' van Janpieter Biesemans.  Dit concert vond plaats in 'De Bijloke' in Gent olv Dirk Brossé. 

Tijdens zijn studiejaren op het conservatorium speelde hij reeds bij het hedendaags muziekensemble Champs d’Action.  Als freelancer speelt hij regelmatig met andere symfonische orkesten en kamermuziek ensembles. Bovendien is hij reeds 28 jaar verbonden aan het Koninklijke HarmonieOrkest Schelle.

WhatsApp Image 2021-01-19 at 16.15.03.jp

Ondanks zijn palmares als slagwerker, zette  Nico Schoeters zijn eerste muzikale stappen niet op slagwerk, maar op piano. De liefde voor piano bleef dan ook steeds een rode draad in zijn muzikale carrière. Zo speelde hij als pianist vele optredens met zijn jazzkwartet 'Just Friends', een samenstelling van topmuzikanten uit zijn vriendenkring met oa Carlo Willems, Jan Servaes en André Appeldoorn.

 

Sinds 2012 is hij ook bezig met het componeren van eigen werken. ‘Cosmopolydian’ is zijn eerste werk voor Harmonieorkest, een solowerk voor vibrafoon en fluit.  Hij heeft ook zijn eerste stappen gezet in het componeren van symfonische muziek met het schrijven van het themalied ‘Heksenfee’ voor een kinderproductie van het Belgian National Orchestra.  Al zijn muziek is uitgegeven bij Metropolis Music Publishers.

logoseul.png
WhatsApp Image 2021-01-19 at 16.13.56.jp

Samen met Inge Smedts, solo piccolo van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, vormt hij het duo ‘Cocktail Maison’.

In november 2018 brachten zij een eerste kamermuziek CD uit. Op deze CD staan 8 nieuwe werken die speciaal voor dit project werden geschreven door bekende Vlaamse componisten zoals Piet Swerts, Jef Neve, François Glorieux en Klaas Coulembier. Nico schreef zelf ook een werk voor deze CD.

Nico Schoeters is Bergerault Artiest 

Meer info kan u terugvinden op zijn website: www.nicoschoeters.be