Leen Vandenhende

Leen Vandenhende begon op 8-jarige leeftijd Euphonium te spelen in de Koninklijke Harmonie van Rijkevorsel. 4 jaar later slaagde ze voor de auditie bij het Vlaams Fanfare Orkest, onder leiding van Manu Mellaerts. Met dit orkest speelde ze heel wat prestigieuze concerten en wedstrijden in binnen- en buitenland. Ze studeerde af met grootste onderscheiding voor Euphonium aan de Kunsthumaniora te Turnhout en kreeg een award voor haar arrangement van Philip Sparke’s Party Piece voor brass quartet.

Een aantal jaren later besloot Leen over te schakelen en volledig te focussen op de baritone, wanneer ze Kampioensdivisie band Metropole Brassband (dirigent Guy Audenaert) op Solo Baritone vervoegde. Zij werden in hetzelfde jaar Belgisch Vice Kampioen. In 2011 werd ze de Solo Baritone van meervoudig Belgisch en Europees Kampioen Brassband Willebroek, in de sectie van Euphoniumvirtuoos Stef Pillaert. In deze periode behaalden ze meerdere nationale titels en werd de band Europees Vice Kampioen te Freiburg.

In 2016 kreeg Leen de plaats van Solo Baritone bij de Nederlandse topband Brassband Schoonhoven, geleid door Ivan Meylemans. Waarmee verschillende grote wedstrijden, waaronder de Europese en Wereldkampioenschappen volgden. Sinds juni 2018 is Leen de Solo Baritone van Festival Brass Band en speelt ze ook nog steeds bij Koninklijke Fanfare Willen is Kunnen te Tisselt.

Leen nam met succes deel aan verschillende provinciale en nationale Vlamo wedstrijden. Op de Belfius Classics behaalde zij de Eerste Prijs Cum Laude.

50755845_539966406487482_438845607247033
sterling.jpg

Zij studeerde Euphonium bij Jan Kemland, Annik Geerts en Joris Degeest en Baritone bij Guy Audenaert en Frans Violet. Ze volgde masterclasses en privélessen bij Steven Mead, Bob Childs, Nick Ost, David Childs, David Thornton, David King en Katrina Marzella. Leen wil de baritone promoten als ensemble- en solo-instrument. Er werden reeds verschillende solopassages en solowerken speciaal voor haar geschreven. Ze wordt bij heel wat orkesten frequent gevraagd om de specifieke Solo Baritone partij te komen invullen. Zo speelde ze concerten en wedstrijden bij alle Belgische Kampioensdivisie Brassbands en meerdere andere brassbands en fanfares in binnen- en buitenland. In 2017 werd Leen gevraagd om Katrina Marzella - Solo Baritone bij Black Dyke Band (GB), 3 maanden te vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof. Omwille van professionele redenen was dit voor Leen op dat moment niet mogelijk, maar ze speelde wel concerten te Manchester en Liverpool met de Black Dyke Band.

Leen speelt sinds 2016 exclusief op de Sterling Virtuoso Baritone, is Sterling Artist en Endorser van Randefalk Mouthpieces.