Bernd Van Echelpoel

Bernd van Echelpoel is een van de meest prominente tubaspelers in België en Europa. Hij studeerde bij Arthur Vanderhoeft, Nick Ost en Bart Van Neyghem. Zijn hogere diploma's behaalde hij met onderscheiding bij Hendrik-Jan Renes (tuba) en Dirk De Caluwé (directie) aan de conservatoria van Antwerpen en Rotterdam. In 2006 won hij de Lieksa Brass Week in Finland en behaalde hij goud op het 'Concours Europeënne pour jeunes solistes 2006' in Luxemburg. 
Voor hij afstudeerde, kreeg hij een plaats bij "Holland Symfonia" (beter bekend als "het Ballet Orkest") in Amsterdam (NL). Later speelde hij ook bij het Nederlands Filharmonisch Orkest. Sinds 2009 is Bernd de tubaspeler bij "Antwerp Symphony Orchestra" in zijn thuisstad Antwerpen. 


Als gastdocent was hij verbonden aan de LUCA School of Arts campus Lemmens te Leuven en in 2013 volgde hij zijn eigen dicent Hendrik-Jan Renes op als professor tuba aan het Koninklijk Conservatorium van Amsterdam. Bernd doceert eveneens tuba, saxhoorn en zwaar koper aan "Dé Kunsthumaniora" en kunstacademie "MAGO" in Antwerpen.  

 

Op het terrein van kamermuziek werkte hij samen met het Ottone Brass Quintet en New Brass Directions van Benny Wiame. Als dirigent leidt hij A.M. Brass, een Antwerpse jeugdbrassband, en is hij als assistent dirigent verbonden aan Brassband Bacchus en Festival Brassband. Bernd trad als solist al op met het Mikkeli String Orchestra, Antwerp Symphony Orchestra, Spectra Ensemble, de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, het Symfonisch Orkest van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Festival Brass Band, Brassband Bacchus...

Bernd.png

Bernd heeft een voorkeur voor nieuwe composities en droeg bij aan verschillende nieuwe werken van Jelle Tassyns, Geert Callaert, Wim Bex, Steven Verhelst en Roger Derongé. Hij bracht verschillende, eerder onbekende, werken voor solo tuba in de Benelux.

Bernd speelt als B&S en Besson Artiest op de B&S JBL Classic F tuba, Besson BE981S 1-0 Eb tuba and Besson 994 Bb tuba.

Meer informatie