Nationaal vice-kampioen 2012-2013

Nationaal vice-kampioen 2010-2011

Nationaal kampioen 2008-2009
Get Adobe Flash player

Festival Brass Band : curriculum

2000 : een nieuw millennium, een nieuwe band wordt geboren

Het nieuwe millennium was voor een aantal gedreven muzikanten het sein om een eigen koers te gaan varen. Een nieuwe brassband werd in augustus 2000 geboren.  De ambities lieten geen ruimte voor twijfel.  Onder impuls van voorzitter René Dewaele werd Festival Brass Band in “deSingel” te Antwerpen, o.l.v Edy Van Asch, in oktober 2000 aan het publiek voorgesteld. Nauwelijks enkele weken later (december 2000) behaalde de band in het Conservatorium te Brussel, o.l.v. de befaamde Britse dirigent/componist/arrangeur Derek Broadbent, een schitterende 3de plaats in de Kampioensdivisie op het Belgische Brass Band Kampioenschap. De muzikale leiding van  de band komt in januari 2001 in handen van de immer gedreven Juri Briat.  Het worden 5 leerrijke jaren.  In deze periode groeit niet alleen de kwaliteit van Festival Brass Band sterk, er worden ook nieuwe horizonten verkend. In 2006 is de band is aan bezinning toe. Frank Vantroyen loodst, als dirigent ad interim, de band door deze periode van zoeken en tasten.

2006 : de doorstart

Manu MellaertsDe wensen en ambities van het orkest worden door de inmiddels nieuwe voorzitter Peter Van Dyck in een nieuw plan gegoten. Manu Mellaerts wordt in juli 2006 aangesteld als “Artistiek Directeur”. Festival Brass Band ontwikkelt een nieuwe identiteit en in nauwelijks enkele maanden tijd is de aansluiting met de Europese top een feit. Op 30 november 2008 wordt Festival Brass Band Belgisch Kampioen op het Belgisch Brass Band Kampioenschap te Brussel waarna we mochten deelnemen aan het Europees Kampioenschap in eigen land te Oostende in het “Casino Kursaal” op 1 en 2 mei 2009. Onze uitvoering van het keuzewerk “The Promised Land” van Kenneth Downie werd zo gesmaakt dat het een plaats kreeg op de compilatie dubbel-CD die steeds na zo een Europees kampioenschap wordt uitgegeven.
In 2010 vierde Festival Brass Band haar 10-jarig bestaan met een concert in het Lemmensinstituut te Leuven in samenwerking met Belgian Brass.
Dirk De Caluwé

2012 : Festival BB gaat intercontinentaal !!

New York, New York, here we are ! De concertreis naar New York (april 2012) was een absoluut hoogtepunt. Met de prestigieuze Hofstra University als uitvalsbasis, werd geconcerteerd op Long Island en Manhattan in samenwerking met Johan de Meij en David Ramael. De aanwezigheid op één van onze concerten van de Belgische consul, Ambassadeur Herman Portocarero en de ontvangst in zijn ambtswoning op 5th Avenue met zicht op Central Park, zijn ervaringen die onze (klein)kinderen nog vaak zullen horen. Een 2de hoogtepunt van 2012 was de titel van Vice Belgisch Brass Band Kampioen.
Benny Wiame
Door de aangedikte agenda van muzikaal directeur Manu Mellaerts, werd een alternatief traject genomen. Erwin Pallemans stond garant voor een schitterende voorbereiding en zette de band op het goede spoor. De ervaring en professionaliteit van Dirk De Caluwé deed de rest. Zijn eerste optreden als brass band dirigent leverde eind 2012 meteen een 2de plaats op.  In de zomer van 2014 was er een onvergetelijke tournee naar Valencia, met een concert in de Palau de la Musica en het Amfitheater in Bunol.
Voor  het najaar van 2014 werd Benny Wiame aangesteld als dirigent om de band naar de Belgische Brass Band Kampioenschappen te leiden, met een vierde plaats als resultaat.

2015, een nieuwe mijlpaal !

Steven Verhaert wordt de nieuwe vaste dirigent van Festival Brass Band.