Nationaal vice-kampioen 2012-2013

Nationaal vice-kampioen 2010-2011

Nationaal kampioen 2008-2009
Get Adobe Flash player

Muzikale leiding

2000 : Eddy Van Asch

2001 – 2006 : Juri Briat

2006 : Frank Vantroyen

2006 – 2012 : Manu Mellaerts

2012 -2014 : projectmatige leiding (Dirk De Caluwé, Benny Wiame, David Ramael, Frans-Aert Burghgraef)

In de periode na het 6-jarig durende MD-schap met de vele successen o.l.v. Manu Mellaerts, werden de meeste van de lopende projecten toevertrouwd aan Dirk De Caluwé.  Dirk is één van de beste HaFABra-dirigenten in België en ver daarbuiten.  Hij kon zich echter niet voltijds voor de band engageren o.w.v. zijn druk beroepsleven.  Hij keeg daarbij de muzikale steun van Manu Mellaerts.  Projectmatig werd ook gewerkt met andere dirigenten zoals Erwin Pallemans, Benny Wiame, Frans-Aert Burghgraef en David Ramael. FBB o.l.v. Dirk De Caluwé Dirk trad met FBB voor het eerst aan op de Belgische Brass Band Kampioenschappen in Leuven in 2012.  Dit was tevens de eerste keer dat een niet-koperblazer een band leidde op deze kampioenschappen in de kampioensafdeling.  De band behaalde een schitterende 2de plaats “overall” met de meeste punten op het keuzewerk (Spiriti van Thomas Doss).  Deze uitvoering zindert bij onze muzikanten tot op heden nog steeds na. Op 15 maart 2013 nam Dirk de band weer onder zijn vleugels op het Jubileumconcert ter ere van Johan De Meij in deSingel in Antwerpen.  Onze goede vriend Johan vierde met ons zijn 60ste verjaardag en het 25-jarig jubileum van zijn meesterwerk voor harmonieorkest “the Lord of the Rings” dat dag op dag 25 jaar later in ‘deSingel’ werd uitgevoerd door de muziekkapel van de Gidsen.  FBB nam die avond o.l.v. Dirk, Extreme Make Over van Johans’ hand voor zijn rekening. Tijdens de Belgische  Brass Band Kampioenschappen van 2013 konden we weerom rekening op het MD-schap van Dirk.  Dat jaar eindigden we 4de “overall” met een mooie 2de plaats op het plichtwerk (Cloudcatcher Fells van John McCabe).

Dirk De CaluwéBehalve als muzikant, behaalt Dirk zijn diploma ‘directie’. Hij bouwt een ruime ervaring op in de vorming en het dirigeren van de betere harmonieorkesten. In 1992 krijgt hij dan ook een aanstelling als docent orkestdirectie aan het Conservatorium Antwerpen aangeboden.
Van 1987 tot 2007 is hij dirigent van het ‘Koninklijk Harmonieorkest Sint-Cecilia Zele’.  Onder zijn 20-jarige leiding groeit dit “superieure” orkest uit tot een van de meest toonaangevende muziekverenigingen in Vlaanderen. Zijn eerste symfonisch orkest ‘Brussels Festivalorkest‘ dirigeert hij in 1995. Met hen verzorgt hij nog jaarlijks concertante opera-uitvoeringen uit het grote repertoire. In mei 2002 dirigeert Dirk De Caluwe voor het eerst het ‘Filharmonisch Orkest’ van Praag.  Een jaar later maakt hij zijn debuut als gastdirigent bij het ‘Vlaams Radio Orkest’ en bij de ‘Muziekkapel van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht’. Dirk is bovendien een van de weinige Belgische dirigenten die het wereldvermaarde ‘London Philharmonic Orchestra’ mocht dirigeren.

2015 : Steven Verhaert

Eind 2014 werd besloten om een vaste dirigent aan te trekken.  Vanaf begin 2015 staat de band onder de muzikale leiding van Steven Verhaert (°1969)
Steven heeft een opmerkelijke staat van dienst in de muziekwereld en past  ideaal bij de doelstellingen van FBB.
 
LUCERNE FESTIVAL IM SOMMER 2014Steven begon zijn muzikale opleiding in de muziekacademie van Aartselaar en zette ze verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel waar hij 1ste prijzen notenleer, trompet (Manu Mellaerts) en kamermuziek behaalde. Met het “Beaux-Arts Brass Quintet” sleepte hij eveneens het Hoger Diploma kamermuziek in de wacht. Na zijn studies te Brussel vervolmaakte hij zich in de Staatliche Hochschule für Musik te Karlsruhe (D) in de klas van Prof. Reinhold Friedrich. Steven is sinds 1995 als trompettist verbonden aan deFilharmonie en hij is docent Trompet en Hafabra-directie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en gastprofessor Kamermuziek aan de Musikhochschule in Frankfurt. Met het Orchestre des Champs-Elysées en het Collegium Vocale Gent is hij ook zeer actief op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk.  Verder werkte hij  met dirigenten zoals C.Abbado, M.Tilson-Thomas, D.Harding, H.Wolf, P.Boulez, P.Herreweghe e.a.   Hij wordt regelmatig gevraagd als dirigent bij deFilharmonie, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het koperensemble van het Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt (hr-brass), het Hermes Ensemble, I Solisti del Vento, Belgian Brass en het Sinfonisches Blasorchester uit Mainz. In augustus 2014 maakte hij zijn dirigeerdebuut op het Lucerne Festival met het Lucerne Festival Orchestra Brass Ensemble in een programma met vrijwel uitsluitend eigen arrangementen. Als arrangeur doen vele ensembles en orkesten (World Brass, hr-brass, deFilharmonie, Brass of the Royal Concertgebouw Orchestra, Lucerne Festival Orchestra Brass Ensemble, Belgian Brass, I Solisti del Vento, Harmonieorkest “Vooruit” Harelbeke) een beroep op hem voor allerhande bewerkingen en transcripties. Het merendeel van zijn arrangementen zijn uitgegeven bij Hal Leonard en Golden River Music.